top of page

Тиждень Безпеки життєдіяльності

       Серед актуальних завдань, які вирішує сьогодні заклад дошкільної освіти, чільне місце належить проблемам виховання у дошкільників основ безпеки життєдіяльності. Навчально-виховна робота з дітьми дошкільного віку повинна забезпечити необхідний рівень знань дитини для безпечного перебування в навколишньому середовищі та вироблення в неї елементарних, доступних віку норм поведінки у надзвичайних ситуаціях.

       З 29 листопада по 3 грудня в нашому дитячому садку пройшов "Тиждень безпеки життєдіяльності". Протягом цих днів діти розглядали та обігрували проблемні ситуації, переглядали театралізовані вистави та мультиплікаційні фільми на теми безпеки, приймали участь в вікторинах, розвагах, іграх, естафетах. З педагогічними працівниками та обслуговуючим персоналом було проведено навчально – методичні заходи з основ безпеки життєдіяльності, підготувано інструкції, пам’ятки з питань безпеки життєдіяльності і правил надання першої домедичної допомоги постраждалим від нещасних випадків, організовано і проведено заходи агітаційно – пропагандистського характеру серед батьків на тему: «Захистіть мене від лиха і зла, бо я – дитинка мала».

       Діти дошкільного віку ще малі і беззахисні, тож їх потрібно оберігати від небезпечних предметів, ситуацій, обов’язково навчити обережності. 

       Треба завжди пам’ятати, що дитина – найцінніший, найдорожчий скарб, сенс життя не тільки для кожної окремо взятої родини, а й суспільства загалом. Тому саме збереження здоров’я та захист життя дітей – основне завдання, що стоїть перед нами.

1638780379833.jpg
1638350892157.jpg
1638780379914.jpg

12 листопада - День синички

depositphotos_35439395-stock-photo-great-tit-on-the-bird.jpg

       Екологічне свято 12 листопада – Синичкин день – з’явився в Україні кілька років тому. З ініціативою про його установі виступили представники Союзу охорони птахів України. Встановили конкретну дату – 12 листопада. Але даний крок не був випадковістю. У слов’ян існує повір’я, згідно з яким саме до 12 листопада до житла людини прилітають зимуючі пернаті. Серед них обов’язково присутні і жовтогруді синиці.

       Пояснюється така поведінка птахів дуже просто: пернаті розуміють, що люди в зимові холоди здатні пожаліти «братів своїх менших» і підгодувати їх. А якщо не захочуть проявити співчуття милосердя, біля будинків, у дворах все одно пощастить пташкам знайти що-небудь їстівне.       

       Вихованці нашого садочку прийняли участь в екологічній акції «Годівничка для синички», метою якої є розширення та поглиблення знань дітей про світ птахів, розвиток спостережливості, інтересу до пізнання тваринного світу, допитливості, виховання любові до природи, бажання оберігати птахів.

      Діти разом з педагогами повісили виготовлені разом з батьками годівниці для зимуючих птахів, поклали до них смаколики для іменинниці. Виготовили овочеве намисто та розвісили на гілках дерев. Для синички прочитали віршики, аплікували пташку, ліпили, послухали спів синички.

       Вона вже відчуває, що скоро прийде зима. «Синиця пищить – зиму віщить» - недарма так про неї в народі говорять. Зимові та весняні снігопади, обледеніння, природні вороги призводять до загибелі великої кількості птахів. Вміло організована підгодівля сприяє не лише виживанню птахів, а також подальшому їх закріпленню на гніздових ділянках. 

Як правильно організувати підгодівлю птахів?

       Серед найпоширеніших кормів, що можна використовувати для підгодівлі птахів узимку можна назвати:

• насіння соняшника (несмажене);

• насіння коноплі;

• овес;

• просо, пшоно;

• насіння кавунів;

• насіння дині; 

• сире несолоне сало;

• ягоди горобини і бузини;

• насіння ясеня;

• насіння бур’янів (лобода, кропива, кінський щавель).

      Підгодівля проводиться щоденно. Корм бажано закладати в годівниці в одні і ті ж години. Якщо птахи не підгодовують більше тижня вони залишають цю ділянку і перелітають в інші місця.

 

Закликаємо всіх приєднатись до цієї важливої ініціативи!

Осінь завітала в гості до малят

       Кожне свято для дітей – справжнє море радості, гарних емоцій та величезного задоволення. В нашому садочку стало доброю традицією проводити святкові ранки присвячені осені. Свята були проведені в кожній віковій групі і своєю змістовністю та різноманітністю спонукали піднесенню святкового настрою всіх присутніх у прикрашеній з  любов’ю  залі.

           Вихователі та музичні керівники зуміли створити неповторну атмосферу свята та поринути разом зі своїми вихованцями в неповторний осінній колорит в піснях, таночках та неповторних індивідуальних номерах, в яких діти показали свої творчі здібності, а педагоги свою майстерність по підготовці дітей до свята, передати настрій осінньої пори, коли природа готується до зими.

       Під слова пісень та віршів, під відповідний музичний супровід діти поринули у чарівну осінню атмосферу. 

            Хлопчики та дівчатка, завзято танцювали, співали пісні, грали на музичних інструментах, прославляючи осінь за її красу та врожаї.

            Завітала до вихованців і сама винуватиця свята - щедра Осінь, яка розважала малят, а на завершення вона усіх почастувала своїми дарами - смачними яблуками.

            Діти отримали справжню насолоду від осіннього свята.

1638267938085.jpg

VІ Всеукраїнська благодійна акція «Happy Гав для Сірка»

       Дуже часто ми забуваємо, що поряд з нами живуть вірні друзі – тварини. Вони відданими очима дивляться на нас, очікуючи уваги і любові. Наші домашні улюбленці так багато роблять для нас: охороняють, дарують радість спілкування, а іноді навіть рятують життя, чекаючи від нас лише уваги. Вони для нас лише сторінка життя, а ми для них і є все життя!

       Кожного року у Всесвітній день тварин волонтери та зоозахисники усіх країн світу нагадують нам про те, чому ми маємо захищати права тварин і як можемо це робити.

       Ми також не залишилися осторонь і долучилися до VІ Всеукраїнської благодійної акції «Happy Гав для Сірка».

       Мета акції – зібрати корм та крупу, іграшки з ліками та передати цю допомогу до місцевого притулку.

       Акція тривала з 4 по 22 жовтня 2021 року по всій території України. За цей час спільними зусиллями нам загалом вдалось зібрати 73 кг, з яких 26 кг це крупи, а решта сухий та вологий корм для тварин. Окрім цього, в переліку зібраного: ліки, іграшки, пелюшки, ошийники та кошти.

       Ми висловлюємо слова вдячності батькам та вихованцям за небайдужість та активну участь у зборі допомоги, таким чином всі разом ми виховуємо у наших дітей гуманне ставлення до тварин.

1635413149627.jpg

Зі святом козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці!    

   

1634645160911.jpg

   Сьогодні Україна відзначає два славетних свята – День українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці. Історія українського козацтва – це одна з найвизначніших сторінок життя нашого народу. В найтяжчі часи іноземного поневолення козацтво було справжнім захисником рідної України, оборонцем віри, моралі та державницьких традицій нашої вітчизни. Впродовж століть могутнє козацьке братство здійснювало вплив на європейську історію. Саме з козацького роду вийшли відомі всьому світу діячі національного відродження та визвольного руху України. Й донині нащадки козаків розвивають найкращі традиції наших предків, що є для нас зразком доблесті і відданості Україні.       
       Від усього серця вітаємо з цими знаменними святами всіх громадян України, гідних нащадків великих прадідів, у чиїх жилах тече гаряча козацька кров і живе дух наших героїчних попередників!

Дивовижний світ осінньої казки

IMG_20211001_084708.jpg

       Тихенько, немов якась таємнича гостя, підкралася осінь. Її оксамитовий запах непомітно розпливається подвір'ям дитячого садка, лоскочучи всіх його мешканців срібними павутинками бабиного літа. Все кругом наповнилося чарівними барвами осені.

       Протягом жовтня у нашому садку проходить виставка малюнків «Дивовижний світ осінньої казки». Завдяки виставці малюнків у дітей краще розвиваються творчі здібності, естетичні смаки.

       Учасниками виставки стали родини вихованців ясла-садка, які мали змогу проявити неабияку творчість, фантазію,видумку та оригінальність.

       Створення виставки сприяє об’єднанню зусиль ясла-садка і сім’ї у вихованні та розвитку дітей, надає можливість батькам проявити небайдужість до життя закладу.

Вітаємо з Міжнародним днем миру!

       Щорічно 21 вересня світова спільнота відзначає Міжнародний день миру. Девізом 2021 року ООН проголосила – «Відновлення за принципом «краще, ніж було».

     Наш садочок не залишився осторонь такого важливого питання і цього дня організував урочисте святкування "Нам потрібне мирне небо», в якому взяла участь наша талановита малеча. Окрім цього в кожній віковій групі були проведені заняття «Світові – мир!». 

IMG_20210921_102147.jpg
IMG_20210921_102352.jpg

Мир на землі — це затишок і тиша,
Це сміх дитячий і душі політ,
Коли поет чарівні вірші пише
Про незвичайний, дивовижний світ.
Мир на землі — це росяні світанки,
Краса і творчість, пісня у гаях.
Мир на землі — це вечори і ранки
Із радістю і щастям у серцях.
Мир на землі — це дім і мама, й тато,
Й любові стільки — просто через край!
Це та земля, де щастя є багато
І в кожній хаті — хліба коровай.
Це та земля, де сміх і пісня лине,
А діти йдуть до школи знов і знов.
Й ніколи у боях ніхто не гине,
Бо там господар — щастя і любов.

Прощавай, садочку!

576f8a02df0f11558bb31b62.png

       Дитячий садок – це країна дитинства, де завжди панує радість, дитячий сміх та любов.

Випуск із дитячого садка - особливий день для кожної дитини, адже закінчився перший відповідальний етап життя, скінчився безтурботний період раннього дитинства. Гарно й урочисто пройшло прощання з дитсадком нашої малечі.

       В останні дні травня наш Ясла-садок №25 приймав багато гостей: батьки, бабусі й дідусі, котрі прийшли подивитися на вихованців - майбутніх школяриків. Зусиллями педагогічного колективу організовано цікаві та змістовні свята, які запа­м'ятаються малечі надовго та зали­шать добрі спогади про час перебування у  садочках.

       Випускники були дуже гарні і щасливі. Дівчатка у бальних сук­нях, хлопці, як справжні кавалери, - у кра­ватках. Цього дня ними пишалися всі: і батьки, і гості, і колектив дитячого садка. Під час свята маленькі випускники показали присутнім свої досягнення у виконанні пісень, віршів, танців. Вони склали клятву майбутнього першокласника та пообіцяли ніколи не забувати улюблений садочок.

        Багато  хороших слів було сказано в цей день і в адресу випускників та їх батьків, і в адресу адміністрації та вихователів, бо саме завдяки спільним зусиллям ми маємо хороших, розумних, а головне - активних дітей,  які мають свої мрії і уподобання, які вміють гарно співати і танцювати, що вдало було показано на святі. 

               Вихователі, котрі випустили із затишного гніздечка в широкий світ чергових своїх пташенят, були схвильовані як ніколи, бо в кожного з малят вкладена частинка їх власної душі. І недарма стверджують, що це свято зі сльозами на очах. 

       Всі присутні  на заході  отримали  багато позитивних емоцій  та гарний настрій.

       …Швидко минуло свято, а попереду у випускників та їх батьків відповідальний період – ретельна підготовка до школи. Тож успіхів вам, любі наші діточки, а батькам ми бажаємо – терпіння, міцних нервів і мудрості!

unnamed.png
unnamed.png
788959652cc48ae4adc35b6944a4d24e.png
788959652cc48ae4adc35b6944a4d24e.png

Вітаємо з Днем вишиванки
 

       Вишиванка– національна святиня, що символізує духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь. Вишиванку передають з роду в рід, зберігають як безцінну реліквію.

      Щорічно третього четверга травня місяця українці відзначають День вишиванки. Дошкільнята нашого дитячого садка долучилися до святкування та одягнули свої найкращі вишиванки. Бо вишиванка – для українця не лише одяг, не лише вбрання, яке вдягається у найважливіші дні життя або на свята. Це - символ приналежності до роду та нації, а у наш час ще й один із символів, за яким вирізняється наш народ у багатомірному, багатовбраному глобалізованому світі. Яскраві кольори, фантастичні візерунки-символи, багатство фантазії майстрів – усе це і є вишиванка.

«Бережімо себе, діти»

Тиждень безпеки життєдіяльності

       У часи економічної скрути, складних життєвих реалій важливою залишається проблема профілактичної роботи щодо формування навичок безпечної життєдіяльності. Виникає необхідність, починаючи з дошкільного віку, навчити дітей свідомо ставитися до свого здоров’я, питань особистої безпеки та безпеки навколишніх.

       З 26.04 по 30.04 в Яслах-садку №25 пройшов Тиждень безпеки «Бережімо себе, діти», головною метою якого було поліпшення якості навчально-виховної роботи з дітьми з питань особистої безпеки та захисту життя у надзвичайних ситуаціях.

       Завдання дорослих - педагогів і батьків - не залякувати дітей, а, користуючись їх природною допитливістю, навчити правил поведінки, не забороняти або приховувати небезпечні предмети і речі, а в ґрунтовній, цікавій, пояснювальній роботі вчити правильно користуватися ними. Тому, наші педагоги   добирають такі форми і методи роботи, які дозволили б відчути дитині не лише цінність свого життя та здоров’я, а й свої можливості у зміцненні та збереженні його, умінні діяти у небезпечних ситуаціях.

       Кожен день тижня мав свою назву: «Світ з теплим вогнем, світ без пожежі», «Дорога та вулиця до будинків тулиться», «Життя маємо – за нього відповідаємо», «Гартуємо тіло – міцнішає дух», «Конфлікти та сварки перетворимо в жарти». Щоденно проводились спостереження, бесіди, заняття, дидактичні ігри, обговорення ситуацій, вікторини, сюжетно-рольові ігри, спортивні розваги, дослідницька та практична діяльність. Вихователі підготували рекомендації, поради батькам, проводили різні види просвітницької роботи з питань БЖД. 

       Тема безпеки життєдіяльності дитини невичерпна. Вона не обмежена Тижнем безпеки, а повинна звучати постійно. І ті зерна знань, умінь і навичок, які закладаються дітям сьогодні обов’язково знадобляться їм в майбутньому.

1620888805432.jpg
1620888805449.jpg
1620888805447.jpg
1620888805441.jpg
d4054a455afa29664f74d3856c3200e0.png
1620888805429.jpg
8a052152c72442729371c54806045e5f.png

Святкуємо міжнародний день дитячої книги

 

       

       На початку квітня діти і дорослі святкують день народження дитячої книги. З моменту появи на світ людина починає вчитися ходити, говорити, пізнавати навколишній світ. Сонячний промінь і метелик, який сів на квітку, кумедна картинка і добра пісня, весела гра і улюблена книга – перші вчителі дитини.

       Книга! Вона поруч від самого народження. Перші казки, оповідання та вірші читають нам мама і тато, братик і сестричка. Книга розповідає про казкових богатирів, про шкільне життя, про далекі екзотичні країни. З книгою кожен із нас може мандрувати в минуле і в майбутнє. Про все на світі розповідає книга.

       Одним із найулюбленіших казкарів усіх часів і народів визнаний Г. К. Андерсен - автор всесвітньо відомих казок для дітей і дорослих. Його твори, перекладені більш ніж 150 мовами, стали сценаріями численних екранізацій, мультфільмів, театральних постановок. Тому в день народження Г.К.Андерсена, 2 квітня, у всьому світі відзначаємо Міжнародний день дитячої книги.

       З нагоди свята в усіх групах нашого дитячого садочку організовувались вікторини по улюбленим казкам, виставки малюнків, дитячих книг. В групі середнього дошкільного віку №10 був створений "Мінімузей КНИГИ". Дошкільники старшого віку виготовляли книжки, закладки та дарували своїм меншим друзям.

       Показовим є святкування Міжнародного дня дитячої книги, адже книга має неабиякий вплив на формування духовного світу людини. Дитяча книга – перша сходинка до пізнання безмежного, чарівного, дивовижного світу – життя.

Книга – це віконце, через яке діти

 бачать і пізнають світ і самих себе.

В.О. Сухомлинський

1617354021125_edited.jpg

Підсумки конкурсу-огляду городів на підвіконні"Від зернинки до рослинки"

       Город на підвіконні в дитячому садку сприяє розвитку допитливості і спостережливості в дітей, він допомагає краще пізнати життя рослин. Дана форма роботи дає можливість розширити уявлення дітей про рослини як живі організми, про умови, необхідні для їх росту і розвитку, розвивати естетичні почуття, уміння радіти красі вирощуваних рослин та результатом своєї праці. Саме тому  в нашому дитячому садочку ми вирішили провести конкурс-огляд​ городів на підвіконні "Від зернинки до рослинки". 

       Метою цього конкурсу було створення оптимальних умов для розвитку пізнавального, емоційно-ціннісного, практично-діяльнісного ставлення до природи, формування у дітей трудових умінь та навичок, здатності оцінювати результати праці.

Головними завданнями огляду-конкурсу було:

• сприяння формуванню у дітей уявлень про зростання і розвиток рослин;

• закріплення навичок догляду за рослинами;

• виявлення творчого потенціалу педагогів;

• збагачення розвивального середовища груп;

• активізація співпраці вихованців, педагогів і батьків у освітньому процесі.

       Робота в групах проходила поетапно. Спачатку вихователі разом з дітьми  висаджували рослини, виготовляли таблиці-покажчики з назвами і датою посадки. Педагоги знайомили дітей з алгоритмом по догляду за рослинами. Підбірали художню літературу про посаджені рослини: приказки, вірші, казки, загадки.

       Потім організоввували спостереження за ростом рослин, проводили досліди, експерименти. Результати фіксували у щоденники спостережень. Створювали колекції насіння овочевих культур, популярних у нашому регіоні. Знайомили з художньою літературою, створювали картотеки художнього слова, розгляд ілюстрацій, проведення бесід, ігор. Аналізували та узагальнювали результати, отримані у процесі дослідницької діяльності дітей. Складали розповіді про те, як доглядати за рослинами.

Конкурсна комісія у складі чотирьох осіб провела оцінювання і  відмітила три найкращі групи. 

       Лауреатами конкурсу-огляду "Від зернинки до рослинки" стали група старшого дошкільного віку №11, група старшого дошкільного віку №5 та група молодшого дошкільного віку №9. Вітаємо переможців!

1615974789946.jpg

Конкурс читців

"Вінок сплітаємо із віршів"

       Конкурс читців поезії Тараса Шевченка відбувся 10 березня 2021 року  і був приурочений 207 річниці від дня народження Кобзаря. Конкурс проводився у трьох вікових категоріях: середня – 4-5 років; старша – 5 – 6років та молодша - 3-4 років. 

       16 учасників  показали свою майстерність у володінні словом. Пролунали такі відомі твори, як "Зацвіла в долині червона калина", "Садок вишневий коло хати", "Тече вода з-під явора", "Встала весна".

        Виступи учасників засвідчили ретельну підготовку до  конкурсу.

       Переможцями конкурсу стали:

в категорії старшого дошкільного віку    І місце -Коломієць Костянтин

                                                                               ІІ місце - Гончарова Ліза

                                                                               ІІІ місце - Мєльнікова Марія

в категорії середнього дошкільного віку  І місце -Чистоклєтов Микита

                                                                               ІІ місце - Нєдопєкіна Дана

                                                                               ІІІ місце - Берсон Мілана

Всі учасники конкурсу отримали заохочувальні подарунки та грамоти. 

 

IMG_20210310_102834.jpg
IMG_20210310_102525.jpg
IMG_20210310_103008.jpg

       Вже не перший рік колектив Дошкільного навчального закладу №25 «Журавлик» співпрацює з благодійним фондом «Щаслива лапа». Тому цього річ ми не змогли залишитись осторонь і не підтримати фонд, який проводить VI Всеукраїнську благодійну акцію «Happy Мяу для Мурчика» в рамках проекту «Біоетика», присвячену Всесвітньому дню котів (1 березня). Мета цієї акції – збір корму, круп, ліків для тварин.

       Завдяки небайдужим дошкільникам, їх батькам та педагогам, за два тижні проведення акції, з 15 по 26 лютого, нам вдалося зібрати 51 кг корму та консерв, 14 кг крупи, окрім цього, ліки, лотки, наповнювачі для лотків, мисочки для їжі, іграшки, одноразові пелюшки та 257 гривень. Все зібране ми передали волонтерам, які опікуються знедоленими тваринами не тільки нашого міста, а і прилеглих сіл, які постраждали внаслідок пожеж влітку 2020 року.

       Приймаючи участь у подібних акціях ми виховуємо у дітей такі якості, як справедливість, доброта та милосердя, бо добре ставлення до тварин допомагає малюкам стати гуманними людьми та повноцінними членами суспільства. Ми виховуємо маленьких людей з великими серцями.

IMG-61c48f4f9dc33c6d8921217682d66fe6-V.j

Підводимо підсумки акції

IMG-b6dd621dc2863161b4b40148b1c40ca8-V.j
IMG-e81604e963b3a9bdd96bdf7be8a99081-V.j
IMG_20210226_093604.jpg
IMG_20210226_093640.jpg

Де Коза ходить, там жито родить або
як у дитячому садочку козу водять... 

     Водіння кози - одна з найдавніших зимових містерій, що збереглася до наших днів і відбувається на Меланії  13 січня. Українці звично святкують Старий Новий рік, готують страви, щедрують та відтворюють давні традиції. Не оминула коза і нашого дитячого садка, завітала до нашої малечі, принесла веселощі, танці, пісні та ласощі. Діти з радістю розповідали щедрівки та підспівували пісні.

1610535039345.jpg
1610534766109.jpg

Де Коза ходить - там жито родить,
Де Коза рогом - там жито стогом,
Де Коза ногою - там жито копою,
А де не буває - там все вилягає.

 

1610537562441.jpg
1610535425675.jpg
bottom of page